Program

Detailed program is available here (pdf).

 

Tuesday, May 2nd

 

14.00   Arranging of exhibition area (until 20:00 o’clock)
17.00   Registration of participants (until 21:00 o’clock)

 

 

Wednesday, May 3rd

 

7.00       Registration of participants
8.45       OPENING CEREMONY, host: Anita Baričević – Croatian Gas Center Ltd, Zagreb, Croatia
​Anthems / Welcome adress / Brief presentations by Ministry of Environment and Energy of Republic of Croatia, renowned experts from gas industry and agencies
         
1.       INVITED PRESENTATIONS AND A PANEL DISCUSSION: “ENERGY STRATEGIES AND THE FUTURE OF GAS IN THE ENERGY INDUSTRY”
Moderator: Prof.D.Sc. Miljenko Šunić - Croatian Gas Association, Zagreb, Croatia
         
9.45       Hydrogen and Low-Carbon Energy Strategy, Prof.D.Sc. Frano Barbir - Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture, University of Split, Split, Croatia, (C), (15 min)
10.00       Challenges of Energy Strategy between Low Carbon Strategy and Energy Prices for the Competitive Economy, Prof.D.Sc Igor Dekanić - Faculty of Mining, Geology and Petroleum Engineering, University of Zagreb, Zagreb, Croatia, (C), (15 min)
10.15       Some Elements for Croatia`s New Energy Strategy; Place and Role of Natural Gas,  D.Sc. Stevo Kolundžić - Croatian Gas Association Zagreb, Croatia, (C), (15 min)
10.30       The Importance of Natural Gas In the Energy Mix of Low-Carbon Strategy, D.Sc. Dalibor Pudić - Croatian Energy Regulatory Agency, Zagreb, Croatia, (C), (15 min)
10.45       New Tehnological Solutions in the Field of Gas and Energy:
  • Vaillant: Expected Global Energy Mix and Decision Making on the Household Heating Technology Selection, Mario Opačak – Vaillant Ltd, Zagreb, Croatia, (C), (10 min)
  • Viessmann: Viessmann World’s First – Combined Heat and Power Generation System With Fuel Cells, Vladimir Turina – Viessmann Ltd, Zagreb, Croatia, (C), (10 min)
11.05       COCKTAIL for all participants, sponsor: Siemens d. d., Zagreb, Croatia, (30 min)
11.35       PANEL DISCUSSION - „Availability of Gas for the Future Energy Industry “
Moderator: Prof.D.Sc. Igor Dekanić – Faculty of Mining, Geology and Petroleum Engineering, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Panelists: State Secretary Ante Čikotić, Ministry of Environment and Energy of Republic of Croatia, Zagreb; Prof.D.Sc. Frano Barbir - Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture University of Split, Split; D.Sc. Stevo Kolundžić - Croatian Gas Association; D.Sc. Dalibor  Pudić - Croatian Energy Regulatory Agency; Nataša Vujec - Crodux plin Ltd - Zagreb, Croatia, (C), (40 min)
         
2.       SMART TECHNOLOGIES IN GAS AND ENERGY SYSTEMS
Moderators: D.Sc. Dalibor Pudić - Croatian Energy Regulatory Agency, Zagreb, Croatia; M.Sc. Sanja Vulama - OMV Gas Marketing  & Trading Ltd, Zagreb, Croatia
         
12.15       Internet of Things in Gas Supply Chain, M.Sc. Tomaž Fatur, Marko Šepič - Solvera Lynx d. d., Ljubljana; M.Sc. Boris Sučić - Jožef Stefan Institute–Energy Efficiency Centre, Ljubljana, Slovenija; Francois Froment - Goya Consulting Limited, Paris, France, (H), (15 min)
12.30       Elusive Energy: How to Keep it, for When We Need it. A Brief Look Into the Problem and Solution of Energy Storage, M.Sc. Timothy Cayford - Eurogas, Brussels, Belgium, (E), (15 min)
12.45       Natural Gas Industry Evolution With the Integration of New Sources (Biogas, LNG, Hydrogen, ...) and Smart Technologies, Omero Borghesani - OMT Tartarini – Emerson Automation Solutions, Castel Maggiore (BO), Italy, (E), (15 min)
13.00       Inline Inspections, Rewiew of Applied Tehnologies and Implementation of PIMS (Pipeline Integrity Management System), in Plinacro,  Ivan Jović, Dario Noha - Plinacro Ltd, Zagreb, Croatia, (C), (15 min)
13.15       Energy Supply Companies in the “Digital Break”: Digitization, Standardization, Performance Indicators, Max Hammerer - Hammerer-System-Messtechnik, Klagenfurt, Austria, (E), (15 min)
13.30       DISCUSSION ON THEME 2 (10 min)
13.40       PRESS CONFERENCE (room Camelia 2) Coordinator: Prof.D.Sc. Miljenko Šunić – Croatian Gas Association, Zagreb, Croatia
13.40      

OPENING OF THE POSTER SESSION (exhibition area) Coordinator: Zoran Dojčinović – Croatian Gas Association, Zagreb, Croatia

  • LNG Regasification Terminals – Impact of Location Factors in Technology Selection, Randeep Agarwal - Queesland University of Technology, Brisbane, Australia, (E)
  • Development of Gas Network and Modernized Boiler Room in Slavonski Brod, Mag.Ing. Ivan Opačak, D.Sc. Vlatko Marušić, Mag.Ing. Ivan  Putnik - Mechanical Engineering Faculty in Slavonski Brod, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek; Anto Ravlić - Brod-plin Ltd, Slavonski Brod, Croatia, (C)
  • Utilization of Biogas and Waste Gas in Oil and Gas Fields for the Production of Electricity in Autonomous Province of Vojvodina, Branislava Zubić - Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine, Novi Sad, Serbia, (S)
  • Cathodic Protection of Plinacro’s Gas Transmission System, Overview, David Roketinec, Slaven Dunaj - Plinacro Ltd, Zagreb, Croatia, (C)
  • The Development Phases and Key Features of DBaaS CLOUD Service Based on Consolidated Information Model for Companies of the Energy Sector, M.Sc. Jasmina Dizdarević - KJKP Sarajevogas Ltd, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, (B)
  • LNG in the World, Mirko Semren - Faculty of Mining, Geology and Petroleum Engineering, University of Zagreb, Zagreb, Croatia, (C)
  • LNG Regasification Terminal Capacities in Europe, Luka Ivanišević, Matea Golem - Faculty of Mining, Geology and Petroleum Engineering, University of Zagreb, Zagreb, Croatia, (C)
  • The New Natural Gas Supply Routes for Europe, Ante Budanko - Faculty of Mining, Geology and Petroleum Engineering, University of Zagreb, Zagreb, Croatia, (C)
  • INAGIP’s 20-Year Anniversary and Reaching Adulthood in Production on Adriatic Laslo Farkaš Višontai - INAgip Ltd, Zagreb, Croatia, (C)
  • Review of Croatian Natural Gas Supply and Distribution System Operators, Alen Paljušić - Faculty of Mining, Geology and Petroleum Engineering, University of Zagreb, Zagreb, Croatia, (C)
  • Increasing Number of Electric Vehicles and Its Impact on a Gas Market in the Future, Marin Roguljić, Duje Bakarić - Faculty of Mining, Geology and Petroleum Engineering, University of Zagreb, Zagreb, Croatia, (C)
14.00       LUNCH BREAK (until 16.00 o’clock)
         
3.       DEVELOPMENT OF THE CROATIAN GAS INFRASTRUCTURE (GAS PIPELINES, COMPRESSOR STATIONS, GAS STORAGE, CHROMATOGRAPHS AND LNG SHIPS)
Moderators: Zoran Dojčinović – Croatian Gas Association, Zagreb, Croatia D.Sc. Darko Pavlović – Plinacro Ltd, Zagreb, Croatia
         
16.00       Updates on Project of Constructing a Compressor Station on the Transmission System of Plinacro Ltd, Zoran Bulić, Hrvoje Krhen - Plinacro Ltd, Zagreb, Croatia, (C), (15 min)
16.15       Application of Gas Chromatographs for the Gas Quality Monitoring and Determination of Gas Energy on the Gas Transmission System, Josip Jovanovac, Silvija Krsnik - Plinacro Ltd, Zagreb, Croatia, (C), (15 min)
16.30       Technical Protection of Plinacro’s Gas Transmission System, Krešimir Gomboc, Božena Pavlek - Gomboc, Marko Kovačić - Plinacro Ltd, Zagreb, Croatia, (C), (15 min)
16.45       Application of GIS Technologies in the Maintenanace and Development of the Gas Transmission System, Vanja Skopljak - Štulić, Iva Juretić - Plinacro Ltd, Zagreb, Croatia, (C), (15 min)
17.00       DISCUSSION ON FIRST PART OF THEME 3 (15 min)
17.15       Trends and Challenges in Building of Liquefied Natural Gas (LNG) ships, Doc.D.Sc. Nikola Vladimir, Prof.D.Sc. Ante Šestan, D.Sc. Ivica Ančić - Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture University of Zagreb, Zagreb, Croatia, (C), (15 min)
17.30       A Simulation Model for Specifying Optimal LNG Carrier Cargo Containment Systems Based on Operational Simulations, D.Sc. Yongfeng Qu, M.Sc. Ibrahima Noba, M.Sc. Benjamin Cuniasse - GTT (Gaztransport&Technigaz) SA, Saint-Rémy - Lés - Chevreuse, France, (E), (15 min)
17.45       LNG as a Fuel for Maritime Transportation in Northwest Europe: Developments and Best - Practice Example,, Andrej Tibold - Energy Delta Institute, Groningen, Netherlands, (E), (15 min)
18.00       The role of LNG and Its Position in the Maritime Transport of the Republic of Croatia, Zoran Dojčinović  – Croatian Gas Association, Zagreb, Croatia, (C),(15 min)
18.15       DISCUSSION ON SECOND PART OF THEME 3 (15 min)
20.30       COCKTAIL PARTY for all participants, Main restaurant of the Grand Hotel Adriatic, sponsor: Croatian Gas Center Ltd, Zagreb, Croatia, (until 22.30 o’clock)

 

 

Thursday, May 4th

 

4.       VARIOUS ISSUES IN THE GAS PROFESSION
Moderators: D.Sc. Svetlana Petrović– INA - Industrija nafte d. d., Zagreb, Croatia, Hrvoje Krhen – Plinacro Ltd, Zagreb, Croatia,
         
9.15       The Investment Project „Installation  of the Gas Compressors Skid Unit on Gas and Oil Station Ferdinadovac for Purposes of Gas Lift System for Oil Production, D.Sc. Svetlana Petrović - INA - Industrija nafte d. d., Zagreb, Croatia, (C), (15 min)
9.30       Ukrainian Gas Hub: Milestones, Purposes and Problem, M.Sc. Oksana Gantseva - TRAILSTONE ENERGY LLC, Kyiv, Ukraine, (E), (15 min)
9.45       Efficiency Analysis of Hybrid System With Natural Gas Powered Fuel Cells in Dalmatia, Domina Cikatić-Šanić, Prof.D.Sc. Frano Barbir Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture University of Split, Split, Croatia, (C), (15 min)
10.00       The Evolution of Natural Gas Balancing Regimes and Prospects in the Southeast European Region – A Cross Country Analysis, M.Sc. Pálma Szolnoki, Márton Sipos - IP Systems Ltd, Budapest, Hungary, (E), (15 min)
10.15       DISCUSSION ON THEME 4 (15 min)
10.30       REFRESHMENT BREAK (30 min)
         
5.       INTRODUCTORY  TALKS AND A PANEL DISCUSSION: “SUPPLYING GAS IN A FULLY LIBERALIZED GAS MARKET AND THE CONSOLIDATION OF GAS SUPLIERS,
Moderator: Marko Biočina –  Executive Editor of Jutarnji list, Zagreb, Croatia
         
11.00       Functional Gas Supply In Terms of Complete Liberalization of Markets and New Geoeconomic Conditions, Prof.D.Sc. Sofija Adžić - Faculty of Economics Subotica, University of Novi Sad, Subotica, Serbia, (S), (15 min)
11.15       Functional Gas Supply In Terms of Complete Liberalization of Markets and New Geoeconomic Conditions, Prof. D.Sc. Daria Karasalihović-Sedlar - Faculty of Mining, Geology and Petroleum Engineering, University of Zagreb, Zagreb, Croatia, (C), (15 min)
11.30       Supplying Gas in a Fully Liberalized Gas Market,
Antonija Glavaš - Prvo plinarsko društvo Ltd, Vukovar, Croatia, (C), (15 min)
11.45       Future of Gas Market in Croatia, State Secretary Ante Čikotić, Ministry of Environment and Energy of Republic of Croatia, Zagreb, Croatia, (C), (15 min)
12.00       PANEL DISCUSSION, panelists: State Secretary Ante Čikotić, Ministry of Environment and Energy of Republic of Croatia, Zagreb; Pavao Vujnovac – Prvo plinarsko društvo Ltd, Vukovar, Croatia; Marko Blažević – HEP – Gas Supply Ltd, Zagreb Croatia; Srećko Ezgeta – Elektrometal-distribucija plina Ltd, Bjelovar, Croatia; D.Sc. Nikola Vištica – Croatian Energy Regulatory Agency, Zagreb, Croatia; Damir Škugor – INA – Industrija nafte d. d., Sector of Natural Gas Trade, Zagreb, Croatia (90 min)
13.30       LUNCH BREAK (until 16.00 o’clock)
         
6.       GAS DISTRIBUTION SYSTEMS AND RELATED ISSUES
Moderators: Nenad Hranilović – Međimurje-plin Ltd, Čakovec, Croatia, Dubravko Duvančić – Gradska Plinara Zagreb Ltd, Zagreb, Croatia
         
16.00       The Liberalization of the Gas Market in the Netherlands and Elswehere in Europe - Experiences, Impact and Lessons, Marcel Kramer - Energy Delta Institute, Groningen, Netherlands, (E), (15 min)
16.15       Gas Trading Developments in Central and Eastern Europe,
Gottfried Steiner – Central European Gas Hub AG, Vienna, Austria (E), (15 min)
16.30       Testing of Gas Installations as Legal Obligation of Gas Distributor,
Dubravko Duvančić – Gradska Plinara Zagreb Ltd, Zagreb, Croatia (C), (15 min)
16.45       Implementation of Percussion Odorization – Increasing Doses of Odorant on the Gas Distribution System City Gasworks Zagreb Ltd, Jasna Kufrin, Petar Ivančić - Gradska Plinara Zagreb Ltd, Zagreb, Croatia, (C), (15 min)
17.00       Leakage Test Gas Distribution System as a Preventive and Corrective Maintenance of the Gas Network Different Pressure, Branimir Horvat, Nikica Dujmović - Gradska Plinara Zagreb Ltd, Zagreb, Croatia, (C), (15 min)
17.15       ROUND TABLE: GDi Ensemble Gas Management Information System, M.Sc. Vojkan Gavrilović, Tihana Čajić - GDi GISDATA, Zagreb, Croatia; Saša Sever - Zelina-plin Ltd, Sveti Ivan Zelina, Croatia, (C), (10+5 min)
17.30       ROUND TABLE: Financial Management In Gas Business and Comparative Advantages of METCroatia Energy Trade Ltd, Sašo Breitenberger - MET Croatia Energy Trade Ltd, Zagreb, Croatia, (C), (10+5 min)
17.45       DISCUSSION ON THEME   6 (15 min)
20.30       COCKTAIL PARTY for all participants, Main restaurant of the Grand Hotel Adriatic, sponsor: MET Croatia Energy Trade Ltd, Zagreb, Croatia (until 22.30 o’clock)

 

 

Friday, May 5th

 

7.       VARIOUS INTERESTING PRESENTATIONS ON THE GAS INDUSTRY
Moderator: Srećko Ezgeta – Elektrometal - distribucija plina Ltd. Bjelovar, Croatia, M.Sc. Davor Matić, OMV Gas Marketing &Trading Ltd,  Zagreb, Croatia
         
9.00       ROUND TABLE: MTU ONSITE ENERGY GAS POWER SYSTEMS Economic and Sustainable Power, Heat & Cold Generation for Buildings and Industry, Goran Mažuranić - Duing Ltd, Viškovo, Croatia, (C), (10+5 min)
9.15       Wastegas Usage on the Jakuševec - Zagreb Landfill, Tomo Krivačić, Antonija Hojnik Vukojević, Anita Udovičić - ZGH, Podružnica ZGOS, Zagreb, Croatia, (C), (15 min)
9.30       Influence of Working Pressures on Characteristics of Turbine Gas Flow Meters, D.Sc. Berislav Pavlović - Gradska plinara Zagreb Ltd, Zagreb; Krešimir Vrgoč - State Office for Metrology, Zagreb; Hrvoje Kozmar - Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture University of Zagreb, Zagreb, Croatia, (C), (15 min)
9.45       Future of Gas in Dalmatia, Peter Zaruba - EVN Croatia-plin Ltd, Zagreb, Croatia, (E), (15 min)
10.00       The Previous Experiences in Gasification of Commercial Facilities in Dalmatia, Jakov Bakić - Inženjering za energetiku i plin Ltd, Zadar, Croatia, (C), (15 min)
10.15       DISCUSSION ON THEME 7 (15 min)
10.30       REFRESHMENT BREAK (15 min)
         
8.       TEHNICAL  REGULATIONS AND RULES OF THE PROFFESION FOR SAFE AND EFFICIENT GAS UTILISATION
Moderator: Prof.D.Sc. Miljenko Šunić – Croatian Gas Association, Zagreb, Croatia
         
10.45       LIFE 13 – Green Gas Network, Pietro Cerami - Pietro Fiorentini S.p.a., Arcugnano, Italy, (E), (15 min)
11.00       Application of Tunable Diode Laser Spectroscopy in Gas Leakage Inspection of Gas Distribution System Termoplin d. d. Varaždin, Davor Kodba, Branko Šanjek - Termoplin d. d., Varaždin, Croatia, (C), (15 min)
11.15       Safety in Domestic Gas Installations – A Task for All Concerned,
Aida Bučo-Smajić - DVGW Predstavništvo Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, (B), (15 min)
11.30       Consumer Rights in a Fully Liberalised Gas Market,
Petra Šantić - lawyer in cooperation with Schoenherr, Zagreb, Croatia, (C), (15 min)
11.45       DISCUSSION ON THEME 8  (15 min)
12.00       ORGANISER ΄S  CLOSING SPEECH (15 min)

 

 

REMARKS:

  • Program changes are possible
  • Summaries of all papers and round tables will be published in Croatian and English language in printed version of the Proceedings
  • All papers and round table presentations will be published in the online version of the Proceedings
  • All the presentations are simultaneously translated from Croatian into English and vice versa
  • All the authors are kindly asked to test equipment 30 minutes before beginning of thematic block in which they participate
  • Moderating different sessions includes the Round table (if it is on schedule)
  • All participants are required to register and obtain conference identification badges on the registration desk and to show them before entering the Congress Centre and also to wear them all the time during their stay in the Congress Centre.
  • The official presentations languages are: (C) – Croatian, (E) – English, (S) – Serbian, (B) – Bosnian
  • Earphones can be obtained at the entrance of the Congress Hall

 

 

REGISTRATION is possible  HERE.

 

For more information regarding sponsorship and other ways of participation kindly contact Croatian Gas Centre office at:
e-mail: opatija@hsup.hr
phone: +385 (01)/6189-590

 

 

			

Under the High Auspices of

MZOIE

Main partner

Siemens

Sponsors

INA PPD
PLINACRO MET Croatia Energy Trade
Međimurje plin Pegas
HEP SC EURO GAS SYSTEMS
IP Systems Navitasoft

Co-organisers

PSP

Media Partners

Gwf Gas Erdgas Gas for Energy
Gazeo.com Croenergo
Watergas.it TIME FOR GAS
UPSTREAM HarboursRview
ACERC OGEL
ogel opširnije GIE
Gie opširnije NGV
Energetika net

With the Support of

Tourist board city of Opatija